Leefwijze

Voeding

Een struisvogel is een omnivoor een eet een heleboel, bijvoorbeeld grassen, zaden, bladeren en wortelen. Maar ook kikkers, hagedissen en insecten staan regelmatig op het menu.

 

Sociaal gedrag

Struisvogels leven vaak in kleine groepen of in paren. Groepen groter dan vijf struisvogels bestaan meestal uit een paar en een zogeheten crèche. Wanneer een paar met jongen een ander paar met jongen tegenkomt, volgt er een gevecht. De winnaars nemen de jongen van het andere paar over. Zo kunnen groepen van honderden dieren ontstaan. 

 

Voortplanting

In het paarseizoen gaat een mannetje op zoek naar vrouwtjes. Dit doet hij door middel van de baltsdans. Het mannetje vormt een harem (groep) van twee tot zeven vrouwtjes. Een van hen is het alfavrouwtje. Zij broedt de eieren uit op een gezamelijk nest. Ieder vrouwtje legt zo'n 10-15 eieren, dus in één nest liggen vaak wel 40 eieren. Omdat het alfavrouwtje maar 20 eieren kan bedekken, komen veel eieren niet uit. Om te zorgen dat haar eieren wel worden uitgebroed, rolt ze die van de andere vrouwtjes naar de rand. Het uitbroeden van de eieren kost 40 tot 45 dagen. De struisvogels kunnen wel 30 tot 40 jaar worden.  

 

Verdediging

Wanneer een (mannetjes-)struisvogel in gevaar verkeert zal hij wanneer mogelijk vluchten of, wanneer hij een nest te beschermen heeft, met zijn kop en nek plat op de grond gaan liggen, om niet ontdekt te worden. Wanneer de struisvogel in het nauw verkeert kan hij erg aggressief zijn. Een haal met zijn langste nagel kan zelfs een hyena de pijp aan Maarten doen geven.